manipulátor párkapcsolat befolyásolás
Mutatjuk, hogy veszi át az életed felett az irányítást, anélkül, hogy észrevennéd.

Megismerkedtetek, de az egész túl szép, hogy igaz legyen? Sokszor hatalmas a boldogság, de leginkább egy érzelmi viharban élitek a napjaitokat? Az ellentmondásos viselkedése miatt gyakran elbizonytalanodsz, alacsony lett az önbecsülésed, és az életed irányítása kezd kicsúszni a kezedből? Ha „igen” a válaszod mindezekre, akkor előfordulhat, hogy manipuláció áldozata lettél. Íme, 5 figyelmeztető jel, ami arra utal, hogy a partnered megpróbál a befolyása alá vonni. 

 

1. A kapcsolat érzelmileg túlságosan intenzív 

Már a második randin a közös jövőről beszélgettek, házasságot és családot tervez veled, megállás nélkül bókol és állítja, hogy ti egymásnak lettetek teremtve? Álljunk meg egy percre: hiszen még nem is ismer! 

Ez az első nagy figyelmeztető jel. Az igazi manipulátor ugyanis egy pillanat alatt elcsavarja a fejedet. Hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy levegyen a lábadról. Pontosan azt fogja mondani, amit hallani szeretnél, amire már régóta vágysz. Elhiteti veled, hogy te vagy számára az igazi, a bizalmadba férkőzik és elképesztő gyorsasággal kezdi el felépíteni a kapcsolatot. 

Mire feleszmélsz, már a hatalmába kerített: ő jelenti neked a mindent, és az ő visszajelzéseinek, bókjainak tükrében létezel.  


2. Elkezd bírálni téged és a szeretteidet 

Pár hónapig minden olyan, mint egy tündérmesében, és úgy érzed, hogy végre megtaláltad az igazit. Majd szépen lassan elkezd változni a viselkedése: a szüntelen dicséret mellett már kritikákat is megfogalmaz, elkezd bírálni és szurkálódni - de te ekkor már magadat kérdőjelezed meg és nem őt. Pedig még mindig alig ismeritek egymást!  

Ráadásul a kellemetlen megjegyzéseket mindig bókok, a veszekedéseket pedig látványos kibékülések követik. Ő folyamatosan kritizál, de állítja, hogy „csak jót akar neked”. Te pedig mindent elkövetsz azért, hogy megtartsd, és hogy újra a tenyerén hordozzon. Ő azonban elkezdi lerombolni a korábbi életedet: bírálja a barátaidat, a szüleidet, felnagyítja a hibáikat, és elkezd téged leválasztani róluk. Mígnem elhiszed, hogy ő az egyetlen, aki téged igazán és mélyen szeret.  


3. A bizonytalanság és a félelem a mindennapjaid része lesz 

A veszekedés művészete
A kezdeti boldog időszakot felváltja a kétség és a félelem
Forrás: Shutterstock

Azzal, hogy felültetett egy érzelmi hullámvasútra, elképesztő bizonytalanságot keltett benned. Folyamatosan megkérdőjelezed saját magadat és a cselekedeteidet, és csak akkor nyugszol meg, ha tőle pozitív visszajelzést kapsz. Ha korábban határozott és önálló nő voltál, de a kapcsolatodban inkább már csak egy labilis és félénk kislányként létezel, akkor biztos lehetsz benne, hogy a párod manipulál. 

Persze egy párkapcsolatban fontos, hogy őszintén megbeszéljétek az ügyes-bajos dolgaitokat, és igen, sokszor kompromisszumot kell kössetek. De ha a pasid valóban szeret, akkor ezek a megbeszélések alapvetően jó érzésekkel, és közös megegyezéssel zárulnak. Nem pedig azzal, hogy te mindenre rábólintasz, mert félsz attól, hogy ha ellent mondasz, akkor annak negatív következményei lesznek.

 

4. Lelki bajokból testi tünetek 

Bár az ember - főleg ha más befolyása alatt áll - hajlamos elnyomni a saját megérzéseit és elhessegetni a rossz gondolatokat, a test jelzéseit azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha görcsben van a gyomrod, amikor vele vagy, ha gyakran fáj a fejed, ha sokszor nem esik jól az érintése és ha elkezdenek komoly testi tüneteid lenni (például visszatérő nőgyógyászati problémák), akkor ideje átgondolnod, hogy feláldozod-e az egészséged a kapcsolatotok oltárán. 

Ha mélyen legbelül érzed, hogy valami nincsen rendben ezzel a párkapcsolattal, akkor az valószínűleg úgy is van - még ha nem is mered bevallani magadnak.

 

5. Kiszolgáltatottá válsz 

A manipulátor célja, hogy átvegye az irányítást és hatalmat gyakoroljon feletted. Miután társadalmilag, pénzügyileg és fizikailag elszigetelt téged, gyakorlatilag elveszíted a kontrollt a saját életed felett. Függővé válsz tőle, és úgy érzed, már nem tudsz létezni nélküle. A személyiséged és a teljes korábbi életed megváltozott, és már csak nagy nehézségek árán tudnád újra felépíteni.
 

nő, randi, párkapcsolat, aggodalom
Ismerd fel a jeleket, és ne dőlj be a manipulátornak.
Forrás: Shutterstock

Mit tehetsz? 

Fontos, hogy tudd, a manipulátor sokszor nem direkt és nem tudatos stratégia mentén veszi át az életed felett az irányítást. Ő egyszerűen csak így működik. Úgy jut előnyökhöz, és úgy érvényesíti a saját akaratát, hogy másokat maga alá gyűr. Számára az a fontos, hogy neki jó legyen, és hogy ő szabályozza a dolgokat.

Ha ilyen emberrel találkozol, a következőket teheted: egyértelműen meghúzod a határokat, és jelzed, hogy milyen bánásmódot nem tolerálsz. Arra azonban figyelj, hogy ebből ne is engedj, és legyél következetes. Ami nem fér bele, az nem fér bele. A korábbi kapcsolataidból kiindulva láthatod, hogy mire van szükséged, és mire nincs. Állj ki magadért! 


Ne félj segítséget kérni! 

Keress visszatérő mintákat: gondold végig akár a gyermekkorodig visszamenően a kapcsolataid működését, legyen szó a szülői mintáktól kezdve a testvéredhez való viszonyodig. Vesd össze a párod viselkedését a korábban tapasztaltakkal. Ne félj szakértői segítséget kérni ebben: konzultálj pszichológussal vagy egy terapeutával. 

Legyenek körülötted emberek. Ne szigetelődj el, találkozz rendszeresen a barátaiddal és családoddal. A párod nem tart veled? Semmi gond! De te ne hagyd, hogy azok, akik évtizedek óta melletted vannak kikopjanak az életedből. Legyen hobbid, járj társaságba, építs új kapcsolatokat. Ezek mind erősíteni fognak.  

És figyelj a fent felsorolt jelekre, mert ha ezekből többet is tapasztalsz, akkor bármennyire is nehéz, be kell látnod, hogy nem ő az ideális partner számodra.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.